Welk natuurtouw kiezen?

06 Nov 2018

Vlas, sisal of manilla, welk van deze 3 touwsoorten kiezen we best als we op zoek zijn naar een stevige koord? De 3 types touw zijn van natuurlijke oorsprong, maar hebben specifieke eigenschappen waarmee rekening moet gehouden worden.

In dit artikel wordt het verschil besproken tussen ‘geslagen touw’ voor elk van de 3 grondstoffen. Dit is gedraaid touw van minstens 4mm dikte, maar in veel gevallen met een veel grotere diameter.

Sisal is een redelijk ruw en stug touw. Alhoewel sisal de laatste jaren sterk in kostprijs is gestegen is het nog steeds het goedkoopste van de 3. Het koord is dus ideaal voor allerhande gebruik. Doordat het zo ruw is, is sisal niet aangewezen voor touwtrekken of andere sporten. Het is daarentegen ideaal voor kattenkrabpalen. Een sisaltouw is onderhevig aan rotting doordat het makkelijk water opneemt. Bij buitengebruik dient er rekening mee gehouden te worden dat het touw tijdig wordt vervangen. Sisal krimpt als het nat is, en zet weer uit bij drogen. Het is weinig onderhevig aan degradatie door zonlicht. In het algemeen is sisal ideaal om binnen of in droog klimaat te gebruiken. Sisal heeft ongeveer 80% van de sterkte van manilla.

Vlas geeft een mooi zacht touw. Het is ideaal als trektouw of trapleuningkoord. Ook voor theaterkoorden wordt veelvuldig vlas gebruikt. Vandaag worden veel decoratieve toepassingen zoals etalages of beursstanden afgewerkt met vlaskoord. Historisch werd vlaskoord bijvoorbeeld ook gebruikt om de klokken te luiden. Vlaskoord rot makkelijk en is minder aangewezen voor buitengebruik. Het heeft een lichte aangename ‘hooigeur’. Vlas touw heeft 95% van de breekkracht van sisal.

Manilla is erg vergelijkbaar met sisal. Het is bruiner van kleur en van nature geolied. Hierdoor is het veel beter bestand tegen vocht en ideaal voor buitengebruik. Historisch werd manilla veelvuldig gebruikt als scheepstouw. Door de oliën geeft manilla touw een kenmerkende geur af waardoor het ook minder geschikt is voor binnengebruik. Manilla is stug en ruw en dus minder aangewezen wanneer veelvuldig contact met handen voorkomt. Het is ideaal als natuurlijke afzetting voor tuinen en vijvers of sierkoord buiten. Manilla is sterker dan sisal en nog een beetje ruwer.

Samengevat:

M = Manilla    S = Sisal     V = Vlas

Toepassingen:

Manilla

 • Afspanning buiten
 • Maritiem – natuurlijk of historisch
 • Cross-country (handschoenen!)
 • Vastbinden of decoratie buiten

Sisal

 • Kattenkrabpaal
 • Vastbinden of decoratie binnen - ruw
 • Algemeen doe-het-zelf

Vlas

 • Trapleuning
 • Touwtrekken of klimmen binnen
 • Decoratie binnen – elegant
 • Theater

Ledent Touw biedt deze 3 koorden in diverse diameters en lengtes aan. Naast de natuurtouwsoorten zijn er eveneens tal van synthetische touwsoorten die u kan gebruiken.

Contacteer ons voor meer informatie en vergelijkingen.

Posted by: corbeo